ADAM KLEIN – HOLIDAYS IN UNITED STATES

Artiest info
Website
facebook
Label: Cowboy Angel Music

De Amerikaanse singer-songwriter Adam Klein, afkomstig uit Athens, Georgia en onlangs verhuisd naar Atlanta, Georgia is voor ‘Rootstime’ al sinds meerdere jaren geen onbekende meer. Ik mocht zo in september 2015 zijn toenmalige vijfde soloalbum “Archer’s Arrow” recenseren en vier jaar later mocht ik dat nog eens overdoen voor zijn album “Low Flyin’ Planes”. Hij debuteerde echter in 2006 met het album “Distant Music”, gevolgd door “Western Tales & Trails” in 2008, “Wounded Electric Youth” uit 2010 en “Dugu Wolo” uit 2012. Daarnaast is hij ook de frontman van de groep ‘Adam Klein & The Wild Fires’ waarmee hij in 2013 een eerste album op de markt heeft gebracht onder de titel “Sky Blue DeVille”.

Nu stuurde Adam Klein ons zijn meest recente release op voor het schrijven van een evaluerende recensie. Het nieuwe zevende soloalbum “Holidays In United States” bevat acht zelfgeschreven songs die allen in de van hem vertrouwde folkstijl worden gepresenteerd. Drie van deze tracks hebben we hier toegevoegd in de vorm van videofilmpjes: “Ohio Revisited” (akoestisch live), “Bright Rails Shine” (lyrics video) en “People Are Calling”.

Voor de opname van deze plaat in de ‘Dial Back Sound’-studio in Water Valley, Mississippi kon Adam Klein rekenen op de muzikale steun van albumproducer en multi-instrumentalist Bronson Tew en van zijn vaste bandleden Bret Hartley op elektrische en lap steelgitaar, Will Robertson op basgitaar en contrabas en Colin Agnew op drums. Bij de gastmuzikanten vinden we de namen van o.a. Jay Gonzalez op toetsen en Matt Patton op basgitaar, beiden prominente leden van de formatie ‘Drive-By Truckers’.

Als een ervaren folktroubadour brengt de over een warm klinkende stem beschikkende Adam Klein zijn betekenisvolle verhalen in nummers als de knappe openingstrack “Blood On My Hands” over racisme of het melodieuze onrecht aanklagende “Wait Til They Come Knockin’” dat vocaal een beetje op een song van ‘War On Drugs’ lijkt. Zijn maatschappijkritiek op de mistoestanden in de wereld en vooral op het politieke landschap in Amerika wordt niet gespaard in de 7 en halve minuut durende song “I-20” waarin 50 namen worden gezongen van onlangs gemelde slachtoffers van raciaal geweld in de Verenigde Staten. ‘Interstate 20’ is de 2500 km lange autoweg van Texas tot South Carolina) die destijds blijkbaar gebouwd werd als een soort scheidingslijn tussen blanke en zwarte gemeenschappen in Atlanta.

Ook in het op werk van Jackson Browne lijkende nummer “When Will We Go Marching?” uit hij zijn ontgoocheling over de onverschilligheid van zijn medemensen ten opzichte van alle onrecht, racisme, wapengeweld, LGBTQ+-rechten en sociale uitbuiting dat in zijn geliefde thuisland nog altijd dagelijks voor komt. Maar hij is ook hoopvol omdat jonge mensen zich meer en meer tegen al dat onrecht beginnen te verzetten en te protesteren zoals hij vertelt in de zeer mooi georkestreerde song “People Are Callin’”. Dit eerste sociaal en politiek beladen album “Holidays In United States” van Adam Klein is een ‘wake-up call’ voor iedereen die begaan is met het lot van de wereld en in het bijzonder van de Amerikanen.

(valsam)